Værdi i betting

Hvad er værdi?

Et af de vigtigste koncepter at forstå, hvis man tager betting alvorligt er "værdi". Ofte vil en begynder have lidt svært ved at forstå, når man spørger "Hvorfor mener du der er værdi i spillet?". Et klassisk eksempel er om det er profitabelt at spille på ét af de store hold. "Barcelona vinder jo altid" er et klassisk argument for et spil - men det holder ikke nødvendigvis i længden.  

Men hvis man laver et tankeeksperiment med "Barca oddseren", kan man som regel give en grov idé om hvad "værdi" er. Lad os antage at Barcelona i den givne kamp giver odds 1,40. "Barca oddseren" vil gerne spille 100,- for at vinde 40,- med begrundelsen "Barcelona vinder altid". Men hvad hvis Barcelona kun gav 1,30, ville "Barca oddseren" stadig spille på dem? "Ja-ja...Barcelona vinder altid". Men hvad hvis Barcelona kun gav 1,01 på en sejr? 

Når man spørger sådan, er reaktionen fra "Barca oddseren" ofte "Jamen så vinder jeg jo kun 1,- for min indsats på 100,-. Det er jo åndsvagt!". Netop denne reaktion er en grovkornet vurdering af at værdien er for dårlig i spillet. Fordi vi ved jo alle at der kan ske mærkelig ting i fodbold: OB kan slå Real Madrid, Danmark kan vinde EM og Liverpool kan komme tilbage og vinde efter at være bagud med 3-0 i pausen af Champions League finalen i 2005. 

Odds er sandsynlighed

Bookmakerne sætter deres odds efter hvor stor sandsynlighed de mener at de forskellige udfald har. Man kan relativt nemt omregne et odds til sandsynligheden i procent. Det gøre ved at dividere 1 med odds'et og gange med 100. Det vil sige at hvis bookmakeren har sat odds 2,00 på 1-tallet, mener de at sandsynligheden er (1/2,00)*100 = 50%. Tilsvarende vil et odds på 1,60 svare til en sandsynlighed på 62,5% ((1/1,60)*100).  

Og hvorfor er det vigtigt at omregne odds til procenter? 

Procenter er nemmere at forholde sig til, når man skal finde ud af om der er "værdi" i et givent odds. Det handler nemlig i bund og grund om at finde et odds, hvor man ikke er enig med bookmakerens vurdering af sandsynligheden. 

Dette koncept illustreres nemmest ved et eksempel: 

Lad os antage at FC Barcelona skal møde Real Madrid. Bookmakeren giver odds 2,00 på Barcelona sejr, hvilket svarer til at Barcelona vinder med 50% sandsynlighed. Med andre ord mener bookmakeren at hvis de hold kunne spille 100 gange imod hinanden i dag, ville Barcelona vinde 50 gange. Hvis man mener at Barcelona vil vinde flere end 50 ud af 100 kampe, så kan man sige at der er værdi i oddset.  

Positiv og negativ værdi

Igen illustreres dette lettest ved et eksempel - eller rettere 3 eksempler. Alle 3 eksempler tager udgangspunkt i at vi kunne spille 100,- på Barcelona sejr i alle de 100 fiktive opgør. 

Eksempel 1

Barcelona vinder præcis 50 ud af de 100 kampe. I så fald vil vi have vundet 100,- (indsatsen er trukket fra, da vi kun vil se på netto gevinst) 50 gange, hvilket giver os 5.000,- i gevinst. Men vi har tilsvarende tabt vores indsats på 100,- 50 gange, hvilket giver os et samlet tab på 5.000,-. Ergo har vi hverken vundet eller tabt noget. 

Eksempel 2

Barcelona vinder 60 ud af de 100 kampe. Vi ville have vundet 100,- 60 gange, hvilket giver os 6.000,- i profit, mens vi vil have tabt vores indsats på 100,- 40 gange, hvilket svarer til 4.000,-. I dette tilfælde vil vi have vundet 2.000,-. 

Eksempel 3

Barcelona vinder 40 ud af de 100 kampe. Vi ville have vundet 100,- 40 gange, hvilket giver os 4.000,- i profit, mens vi vil have tabt vores indsats på 100,- 60 gange, hvilket svarer til 6.000,-. I dette tilfælde vil vi have tabt 2.000,-. 

Find værdien

Eksemplerne illustrer hvad det er man som better skal prøve at finde. Man skal lede efter odds - eller sandsynligheder om man vil - som man ikke er enig i. Med andre ord skal man finde de kampe, hvor man tror at bookmakeren har undervurderet et holds chancer. Hvis man formår at gøre det, vil man vinde i længden. 

Derfor skal man altid kigge kritisk på hvordan bookmakerne vurderer de enkelte udfalds sandsynlighed og lave sin egen vurdering af om man er enig i deres vurdering. Det betyder nogle gange at man spiller imod hvad mange andre spiller, men så længe man betragte hvert enkelt bet, som ét bet i en lang række af bets, vil man - hvis man er dygtig nok - vinde i længden. 

Og husk - det er ikke alle kampe, hvor man kan finde værdi. Sommetider har bookmakerne ramt sandsynlighederne helt korrekt og derfor vil man blot "gå i nul" på den lange bane, ved at spille på kampen.